Mak Albín. V obchodoch ho bežne nenájdete, je však nabitý zdravím

calendar_today

 

Prečo biely mak ešte v pekárňach nenahradil klasické odrody? Ako zjesť s chuťou makovú štrúdľu a nebáť sa usmiať?

Riešením je biely mak. Ide o tradičnú slovenskú odrodu Albín, ktorá chutí ako vlašský orech, je nabitá zdravým a má bielu farbu. V hypermarketoch biely mak však nekúpite.
Farba ovplyvnila zloženie tejto olejniny. Výskumníci z Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra – Výskumného ústavu rastlinnej výroby v Piešťanoch a Výskumného ústavu potravinárskeho v Bratislave testovali biely mak a skúšali, ako obstojí v konkurencii tradičných odrôd. Sú presvedčení o jeho kvalite a užitočných vlastnostiach a spolu s Pekárňou Drahovce hľadajú Albínovi cestu do receptúr pekárenských výrobkov.
Ide o mak, ktorý vznikol na Slovensku prirodzenou mutáciou, vyrástol na našich poliach.
Má však aj nevýhody: nižšia úrodnosť, náročnejšia starostlivosť a s tým spojená vyššia cena. Ťažko odhadnúť, ako by biely mak prijali zákazníci. Jeho výraznejšiu arómu by vzápätí zrejme vystriedalo sklamanie. Namiesto čiernej plnky biela, ktorá splýva s cestom a nechutí ako mak, ale oriešky.

TVNOVINY 23/11/2015; BRATISLAVA/TV MARKÍZA
http://www.tvnoviny.sk/a/1811172 

Späť
Top