Dňa 8. novembra 2018 sa konala vedecká kaviareň na tému „ Chlieb náš každodenný“


Pšeničný chlieb patrí v Slovenskej republike k najzákladnejším potravinám. Výskumy dokazujú, že pestovanie pšenice a príprava chleba z nej má veľmi dlhú históriu. Vek chleba sa totiž odhaduje na 30 000 rokov a svoj pôvod má v Európe. Pôvodne chlieb vyzeral ako chrumkavá sušienka; praľudia v období paleolitu mleli korene rastliny podobnej zemiakom a jednoduché cesto potom piekli na horúcom kameni. Až približne 1000 rokov pred naším letopočtom sa pri príprave chleba začali používať kvasnice a postupne sa zdokonaľovali zariadenia na prípravu múky i pečenie chleba, ako aj receptúry na jeho prípravu. O technologickej kvalite pšenice, o jej význame v jedálničku človeka i o faktoch a mýtoch spojených s prípravou a konzumáciou chleba bola vedecká kaviareň vo štvrtok 8.11.2018  v priestoroch klubovne La MUSICA v Piešťanoch. Vedeckú kaviareň s názvom „Chlieb náš každodenný“ organizoval NPPC - Výskumný ústav rastlinnej výroby v Piešťanoch v spolupráci s CVTI SR a hosťom bola vedecká pracovníčka VÚRV v Piešťanoch, Ing. Soňa Gavurníková, PhD., ktorá sa od roku 2002 venuje problematike kvality pšenice.  


SLOVAK / ENGLISH