Archív aktualít

Odborný seminár pri príležitosti 100. výročia vzniku ČSR

História výskumu v rastlinnej výrobe a šľachtenia v spoločnom Československudetail

Vedecká kaviareň - Bylinkové čaje

Dňa  13. decembra o 17.00 hod. v Centre vedecko-technických informácií SR (CVTI)  sa uskutoční  vedecká kaviareň, ktorá sa bude konať v CVTI SR na Lamačskej ceste 8/A, na Patrónke, v Bratislave, kde vystúpia vedecké pracovníčky  Národného  poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra, Výskumný ústav rastlinnej výroby...detail

Odborný seminár pri príležitosti 100. výročia vzniku ČSR

Národné poľnohospodárske  a potravinárske centrum, Výskumný ústav rastlinnej výroby si Vás dovoľuje  pozvať na odborný seminár pri príležitosti 100. výročia vzniku ČSR "História výskumu v rastlinnej výrobe a šľachtenia v spoločnom Československu", ktorý sa uskutoční dňa 6. decembera  2018 o 9.00 hod. v Hoteli Park Piešťany, Nábrežie Ivana...detail

Veda, výskum, objavy - Rádio Regina

Dňa 26.11.2018 v relácii RTVS Veda, výskum, objavy, ktorú pravidelne vysiela Rádio Regina, bol odvysielaný rozhovor na tému  pšenica a chlieb. Rozhovor  poskytla  vedecko – výskumná pracovníčka  NPPC-VÚRV  Ing. Soňa Gavurníková, PhD. Záznam relácie si môžete vypočuť TU.   detail

Mak siaty pre Slovensko

Dňa 20.11.2018 sa vo Výskumnom ústave rastlinnej výroby v Piešťanoch uskutočnil odborný seminár Mak siaty pre Slovensko. Už 10. ročník zorganizovalo Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum-Výskumný ústav rastlinnej výroby-Výskumná šľachtiteľská stanica Malý Šariš v spolupráci s firmou Labris, s.r.o.detail

Dňa 8. novembra 2018 sa konala vedecká kaviareň na tému „ Chlieb náš každodenný“

Pšeničný chlieb patrí v Slovenskej republike k najzákladnejším potravinám. Výskumy dokazujú, že pestovanie pšenice a príprava chleba z nej má veľmi dlhú históriu. Vek chleba sa totiž odhaduje na 30 000 rokov a svoj pôvod má v Európe. Pôvodne chlieb vyzeral ako chrumkavá sušienka; praľudia v období paleolitu mleli korene rastliny podobnej zemiakom...detail

Mak siaty pre Slovensko

Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum, Výskumný ústav rastlinnej výroby v spolupráci s firmou LABRIS, s.r.o. organizujú 10. odborný seminár, ktorý sa uskutoční  dňa 20. novembra 2018  vo Výskumnom ústave rastlinnej výroby, Bratislavská cesta 122. Piešťany.detail

Vedecká kaviareň - "Chlieb náš každodenný"

NPPC - Výskumný ústav rastlinnej výroby v Piešťanoch organizuje vedeckú kaviareň, ktorá sa bude konať v termíne 8. november 2018 o 16:30 hod. v priestoroch klubovne LaMUSICA v Piešťanoch. Témou je "Chlieb náš každodenný", hosťom vedeckej kaviarne Ing. Soňa Gavurníková, PhD., vedecký pracovník Laboratória kvality pšenice NPPC-VÚRV v Piešťanoch. Vedecká...detail

Eko bio pšenica

"Eko bio pšenica" bola prezentovaná na medzinárodnej akcii Európska noc výskumníkov v piatok 28.09.2018. Cieľom prezentácie VURV bolo ukázať nové odrody pšenice špaldovej, dvojzrnovej a jednozrnovej a porovnať ich morfológiu a nutričnú kvalitu s pšenicou letnou formou ozimnou. Návštevníci stánku mohli pozorovať semená nielen pod binokulárnou lupou, ale aj...detail

Vedecký veľtrh

Výskumný ústav rastlinnej výroby v Piešťanoch ako jeden z ústavov Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra sa zapojil v piatok 14. septembra 2018 v čase od 8:30 hod. do 17:00 hod. do propagácie vedy na akcii Vedecký veľtrh na Námestí nákupného centra EUROVEA v Bratislave. detail

SLOVAK / ENGLISH